Closing keynote, Riyaad Minty, Al Jazeera

I det nya medielandskapet, med twitter tex, uppstår en ny kultur där människor litar på andra människor. Vi är media. Al Jazeera föröker möta detta genom att se på sig själva som innehåll som folk kan dela, snarare än en tv-station. Ju mer de delar med sig, desto mer innehåll får de tillbaka.
Vi blir sedan påminda om att revolutionen i Tunisien inleddes med att en frukthandlare satte eld på sig själv. Liknande har hänt förut, men det speciella var att någon filmade det och delade med sig. Det satte igång en våg av filmade protester som al Jazeera sedan sände. The revolution wasnt televised but you could follow it on twitter. ur ett västerländskt perspektiv. Egentligen var den tvsänd, vi tittade bara på fel kanal!
Al Jazeera var mycket efterfrågade under revolutionen i Egypten, man ville att händelserna dokumenteras, även av säkerhetsskäl. Historia skrivs normalt av historiker, för första gången kan man dokumentera ett skeende själv, inifrån, medan det händer: Peoples Revolution. Al Jazeera fick under upproret i Egypten ca 1000 videor om dagen. Redan under Tunisien hade kanalen byggt upp kontakter så att de kunde rapportera även när regimen i Egypten ströp internet och störde deras tvsignal.
På twitter är det dock viktigt att sortera ut brus och kombinera informationen därifrån med kontext. För att ge tillbaka till de som har delat med sig av innehåll till kanalen har de också börjat livetwittra och blogga om nyheter, kanaler som är gratis. De har redan blivit det mest retweetade medieföretaget på twitter! De har också startat livekanal på youtube. Youtube marknadsför ofta al Jazeera eftersom det driver så mycket trafik till dem.
Al Jazeera använder också creative commons för att göra det ännu lättare för människor att kunna dela, använda och sprida deras innehåll.
Allt detta bygger förtroende och trovärdighet, dvs det lönar sig i längden att bjuda på så mycket innehåll.

20110825-024824.jpg

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.