SFIS Vårkonferens: 3

Eftermiddagen inleds av professor Johan Olaisen från Handelshöyskolen i Oslo som talar om samspelet mellan kunskap, information och företagsamhet. Han ansluter till förmiddagens session med Nils Nilsson genom att fråga sig om den svenska disciplinen går att kombinera med entreprenörskap. Olaisen menar att entreprenörsanda handlar om att vara väl förberedd, t.ex. genom att utnyttja infomrationsspecialister/bibliotekarier inom sin organisation eller i sitt arbete.

Att kunna arbeta i team och med andra är också otroligt viktigt, om entreprenörskap ska kunna översättas till företagsamhet. Mission, vision och strategi är också viktiga och de ska kunna förklaras på ett begripligt sätt för alla. Om man inte förstår dessa delar blir medarbetaren en motarbetare istället.

Hur arbetar man med ”knowledge workers” i den nya företagsamheten och i organisationer? Tricket är att involvera medarbetaren i en sån grad att hen tror sig ha kommit på idén själv! Detta kräver att organisationen är platt och effektiv.

Kunskap är subjektiv och vår uppgift som informationsspecialister är att bringa ordning, tolka och skapa mening. Detta kan sedan leda till att man kan välja strategi och sedan agera. ”Hjälten i ett arbetslag eller organisation är den som kommer med lösningen, inte den som har chefstiteln.

Olaisen ger ett långt och fylligt föredrag och jag kan inte återge alla intryck här, men tydligen ska det finnas en intressant fotnot i Adam Smiths the Wealth of Nations på s. 364 (norsk översättning eller i originalet? )

Olaisen och The Mother of All Slides

20120416-144920.jpg

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.