Information literacy meets e-learning

Måndagens förmiddag ägnar jag åt en session om e-learning och informationskompetens. Anne Wade från Concordia University, Montreal, inleder med att berätta hur de tog en redan existerande kurs ut på nätet. De har en imponerande plattform med mycket multimediainnehåll, både text, ljud och video används.

20120813-100756.jpg

Tyvärr blir effekten lite ofrivilligt komisk när nästa talare, Nicole Kruger från ZBW, inleder med ett citat som säger att all onlineinlärning alltid är informell. På hennes bibliotek har de noggrant studerat nya användarbeteenden, snabba klick hit och dit för att sammanfatta, och försökt anpassa sin online hjälp och service efter detta och de kallar det microlearning. Tanken är att man lär sig bäst online med hjälp av väldigt små eller korta texter/video/digitala lärobjekt. Användarna får hjälp via chat, bloggar och forum och man har lagt vikt vid att se till att allt är lätt att hitta via söktjänster. Resonemanget bakom är att användare ändå börjar på Google, och inte alltid vet att det är biblioteket som erbjuder sådan här hjälp. Mycket intressant, särskilt när publiken ställer bra frågor och Nicole får utveckla sina tankar kring macro vs. microlearning och att studenten egentligen redan måste vara informationskompetent för att kunna ta till sig microlearning-hjälpen de erbjuder.

Fler talare följer, men jag vill ju inte informationsstressa er här på bloggen så jag rekommenderar att ni följer hashtagg #wlic2012 på twitter för info om nästan allt som händer här, nästan hela tiden. Jag återkommer här under nästa session!

Annonser

One Comment on “Information literacy meets e-learning”

  1. […] Måndagens förmiddag ägnar jag åt en session om e-learning och informationskompetens. Anne Wade från Concordia University, Montreal, inleder med att berätta hur de tog en redan existerande kurs ut på nätet.  […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.