Subject access now

Kanske lite otippat, men denna dags förmiddag tänker jag tillbringa i session room 3 där klassifikation, metadata och annat som har med kunskapsorganisation att göra ska avhandlas.

20120814-094800.jpg

Jag har inte jobbat jättemycket med sådant härnt, men de två åren i Borås där jag faktiskt valde kunskapsorganisation som inriktning gör sig påminda och det gläder mig att jag tydligen inte förträngt allt.

Först får vi en genomgång av vad som händer i Finland just nu, där man länge haft en nationell tesaurus, i still med svenska ämnesord, som talaren menar nu måste kompletteras med möjligheten för användaren att själv tagga innehållet i katalogen (extrainsatt talare, namnet gick mig tyvärr förbi). Han menar också att vi i biblioteksvärlden är väldigt vana vid att allt är som det alltid varit, tex att man har samma bibliotekssystem i 20 år, men att vi måste vänja oss av med det om vi ska kunna hänga med och dra nytta av teknikutvecklingen.

Lite senare presenterar Holly Mistlebauer från Cornell university sin databas eller samling av biblioteksinnehåll: CuLLR, Curated List of Library resources. Det startades i samband med att några bibliotek/utlämningsställen vid universitetet lades ner pga resursbrist och tanken är att återskapa det fysiska biblioteket online. De användare som brukade gå till de nedlagda biblioteken ska istället kunna använda sig av CuLLR och hitta det material de brukar använda där.
Metadatan i CuLLR kan också hämtas och presenteras på olika sätt på olika ämneshemsidor, tex efter mediatyp, och de olika ämnesbiblioteken väljer själva på vilket sätt de vill använda eller presentera materialet för sina användare.
I bakgrunden består CuLLR av metadata från bibliotekskatalogen, men förtjo… förlåt, berikad, med ytterligare data, tex tidskrifters TOCs och kemiska beteckningar. Bibliotekarierna väljer sedan vilken data och i vilka kombinationer som den ska presenteras på de hemsidor de ansvarar för. Som en hemmasnickrad databrunn, skulle jag vilja säga, fast det uttrycket använder aldrig Holly.

Ps. Om en Tesaurus faktiskt var en typ av dinosaurie…hur skulle den se ut då? Posta din skiss som en kommentar, vinnaren får drinkar av bloggaren på Belle Epoque i Malmö!

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.