Treating print in an increasingly digital collection

Tisdagens eftermiddag ägnar jag åt en session som handlar om beståndsutveckling och framförallt den spänning som idag förekommer mellan förvärv av digitalt vs. tryckt material.

En av talarna är Alex Byrne från Australien, som presenterar ett paper som handlar om hur man kan visualisera en bibliotekssamling, både det fysiska och digitala innehållet.

20120814-142357.jpg

Han menar att detta är en av de största utmaningarna idag, hur man visar och marknadsför samlingarna och det gäller både tryckt och digitalt innehåll. Magasinerade tryckta samlingar syns inte och digitala samlingar är ofta så stora att de är svåra att presentera på ett enkelt och begripligt sätt. Och hur skapar man överblick och förståelse av allt detta material? Detta menar Alex börjar redan när vi skapar våra samlingar, vad väljer vi att ta med och vad väljer vi bort? Det hela kompliceras ofta av att en del av våra samlingar vill vi behålla för framtiden och annat är mer tillfälligt. Bibliografisk beskrivning och katalogisering räcker inte, utan detta måste kompletteras av bilder, delningsmekanismer och web 2.0 teknologier. Jag associerar till det jag lyssnat till på förmiddagen som bland annat handlade om linked data, och hur samma ämnesord kan clustra litteratur i katalogen (tyvärr inte en av de presentationer jag valde att skriva om).

Vidare talar Peter Mayr från ett bibliotekskonsortium i Tyskland om ett system man skapat för att låta fjärrlåneansökningar ligga till grund för inköp: EVA. Man ville undvika ”onödiga” fjärrlån, det skulle vara enkelt att använda och det skulle gå att implementera på vilket bibliotek som helst. När en användare efterfrågar ett fjärrlån så kollar EVA-systemet enligt vissa kriterier om materialet egentligen skulle passa för ett inköp. Förfrågan fördröjs då något så att en bibliotekarie ska ha en chans att effektuera inköpet ELLER så skjutsas förfrågan vidare och blir ett fjärrlån, men uppgifterna skickas också vidare för ett eventuellt inköp. Den första varianten fungerar bara optimalt om biblioteket har en snabb och central inköpsavdelning, därav även den andra varianten. Systemet är också integrerat med fjärrlånesystemet, så fjärrlånebibliotekarien kan se om uppgifterna har gått vidare till EVA för inköp. Man gick live i oktober 2011 så det är ganska nytt men man vet iaf att de bibliotekarier som arbetar med det är väldigt positiva. Ungefär en av fyra fjärrlåneförfrågningar har hittills resulterat i ett inköp. Jag tänker att man behöver väl inte bara central inköpsavdelning utan även ett fjärrlånedito…

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.