Beacon for Freedom of Expression

Det finns även en posterutställning här på WLIC , och igår när den var bemannad mellan 12 och 14 så gick jag förbi och blev infångad av en mycket trevlig och engagerad kvinna som arbetar på Norges Nasjonalbibliotek med en bibliografisk databas över censurerade verk – Beacon for Freedom of Expression.

De samlar in och beskriver verk som har blivit censurerade av myndigheter eller andra offentliga företrädare över hela världen under nutid, modern och historisk tid. Och den är fri för alla att använda och söka i! Läs mer och prova på http://www.beaconforfreedom.org/. Jag tänker att detta måste vara en oerhört intressant resurs för forskare inom både humaniora, samhällsvetenskap och mänskliga rättigheter.
Här är trevliga Michelle Tisdel som jag pratade med:

20120815-125133.jpg

Michelle och jag pratade en bra stund om till exempel vad som kan sägas vara censur och vi var eniga om att detta är en diskussion som bibliotek också borde ägna sig åt. Det kanske inte är censur i egentlig mening men vad ett (folk)bibliotek väljer att köpa in eller inte köpa måste bero på en genomtänkt inköpspolicy för att undvika att man undanhåller medborgarna litterära verk eller annan information baserat på godtyckligheter som tex personlig smak hos den förvärvande bibliotekarien.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.