Plenary session, onsdag

En gammal bekant inleder dagen i plenum. Arrangörerna ser till att krama allt de kan ur Siva Vaidhyanathan, som inte bara är dagens plenary session talare, utan kommer också att inleda sessionen efter denna med att tala om Google (kommer ni ihåg att han talade i söndags?).

Han är professor i media studies på University of Virginia och har skrivit boken The Googlization of Everything. Han ger oss rådet att INTE skriva en bok om Google eftersom det är så föränderligt att det knappt går att hänga med.

Han är kritisk mot Googles Book project och menar att det är mycket besvärligt med tanke på upphovsrätten, till exempel för att Google hävdar Fair use för att skanna delar av böcker ( när de inte har rättigheterna till hela) och Fair use är en konstruktion som i princip bara finns i USA.

Även oavsett upphovsrättsproblemen så menar han att många av hans bibliotekariebekanta var mycket kritiska redan från början till att ett företag som Google skulle ta det här ansvaret för att bevara kulturarvet. Samtidigt går det inte att förneka att Google har betytt mycket för hur vi idag kan använda webben, de har gjort den verkligt användbar. Samtidigt betyder det att otroligt mycket makt har kommit att vila hos ett företag och detta var anledningen till att han ville skriva sin bok.

Med Googlization menar han att Google är en viktig del av våra liv, genom gmail och genom all information de samlar in om oss för att rikta annonser. Det är också något lite märkligt med deras ursprungliga mission statement: Att organisera all världens information och göra den tillgänglig för alla. Varför har ett företag ett sådant mål? Borde de inte ha ett uttalat mål som på ett mer uppenbart sätt handlar om att tjäna pengar?

Han tar också upp Googles motto Don’t be evil och menar att det handlar mer om image än något annat. De har hoppats kunna luta sig mot den och ibland också kunnat det när man utsatts för kritik och stämningar i samband med till exempel Google Street View filmning.

Angående bokskanningprpjektet plockar han sönder Sergey Brins argument för projektet; 1. det behövs inte för att förvara kulturarvet, det är redan förvarat i många kopior i olika bibliotek. 2. kvaliteten på de inskannade dokumenten är för låg, dåliga bilder som kanske inte heller kommer att gå att läsa i framtiden. Siva menar att Google är mycket bra på att ge oss en bra upplevelse av nätet, men när det gäller att skapa ett stabilt arkiv för framtiden så tycker han att det är vi bibliotekarier som ska göra detta (.. fjäskar han lite månne?). Men hans främsta argument för detta är svårt att bortse ifrån: företag kommer och går, universitet består.

Sovas förslag är att vi skapar ett nytt projekt: the Human Knowledge Project, som skulle länka all världens biblioteks samlingar och göra dem tillgängliga globalt. Det är möjligtvis detta som Google vill göra, men de vill göra det för sin egen skull, inte för världen. Han tänker sig att projektet skulle kunna fungera ungefär som the Human Genome Project, där ju olika labb över hela världen till slut bestämde sig för att samarbeta, faktiskt provocerade av ett företag som ville engagera sig. Tekniken finns för att skapa den här globala samlingen, men det finns politiska hinder. Upphovsrätt, censur och integritetsfrågor måste lösas. Samlingen skulle också ha den fördelen jämfört med Google Books att den skulle innehålla hela världens kunskap, inte bara den engelskspråkiga världens. ( Här börjar han förresten prata om att det är viktigt att vi skapar dubletter i processen, ifall något skulle hända med bibliotekens samlingar, ett argument som han för en halvtimme sedan avfärdade som grund för Google Book Project. Hm. )

20120815-092024.jpg

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.