UXlibs II Keynote 1 – Donna Lanclos

Donna Lanclos är en favorit i repris från förra årets konferens. Hon är antropolog och arbetar på Atkins Library, UNC Charlotte. Ni kan läsa mer om henne här.

Donna börjar med att berätta om sin mors trädgård och hennes filosofi kring trädgårdsarbete: om en växt dör, sluta odla den växten. Mamma Lanclos har också lagt till att det ibland kan vara ens eget fel att en växt dör, det är viktigt att komma ihåg.

Donna jämför sedan med något vi säkert är många som känner igen oss i, alla de kollegor som arbetat så länge på biblioteket att de sett massor av växter dö och därför inte längre vill odla något alls. Hon menar att vi ofta glömmer att ta fasta på varför något gått fel, det är ju det vi kan lära oss något av.

Donna berättar om hennes känsla av otillräcklighet när hon var inbäddad antropolog i skolor i Nordirland och barnen försvann från skolan för att familjerna behövde gömma sig pga den separatistiska terrorismen på Nordirland. Vi kan inte alltid fixa alla problem men det betyder inte att vi inte kan göra något. Antropologiska/etnografiska metoder ger oss nya verktyg att använda för att få veta saker. Men hur får vi andra att lita på att man faktiskt kan få veta något genom kvalitativa studier? Det är inget fel att arbeta med blandade metoder, men Donna brukar agitera starkt för kvalitativa metoder enbart för att ingen någonsin ifrågasätter de kvantitativa metoderna som alltid används/använts på bibliotek. Vi måste argumentera med att de resultat som vi får genom de här metoderna faktiskt kan driva positiv förändring i våra bibliotek.

Donna fortsätter med att uppmana oss att våga sluta samla in data och börja tolka och agera på den data man fått in. De i ledarposition måste vara med, annars kan inte förändring ske. Vilka organisationer tillåter risktagande? Hur ser ledarskapet ut där? Donna menar vidare att alla vi som brytt oss om att åka på den här konferensen är ledare i någon mening i våra respektive organisationer och vi kan arbeta kollaborativt och i nätverk för att skapa förändring. Det kan vara så att riktigt ledarskap inte handlar om att acceptera risktagande, utan istället att se möjligheter.

Annons


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.