LAC dag 2, keynote

Andra dagen inleds med en keynote av Brian Nosek, från University of Virginia och Center for Open Science. Titeln på hans tal är Promoting an Open Research Culture.

Brian inleder med att visa ett exempel på hur våra sinnen kan lura oss. Vi får lyssna på ett ljudklipp av en enkel stavelse, och sedan även titta på personen som uttalar stavelsen. Det visar sig att varken ljudet eller bilden stämmer med vad som faktiskt händer, våra sinnen lurar oss. Vi får också titta blixtsnabbt på en blyertsteckning som kan föreställa antingen en groda eller en häst. Det man ser först är det man har haft lättast för att se, det andra djuret får man anstränga sig för att upptäcka. Till slut får vi också se en bild där en skugga faller över en vit ruta, där denna vita ruta i själva verket har precis samma mörkgråa färg som en annan ruta utanför skuggan. Svårt att förklara detta fenomen, men budskapet går hem, våra sinnen och hur vi uppfattar världen är omedelbara och kan inte alltid förändras, även om vi vet att det vi ser är ”fel”.

Brian går vidare med att tala om de normer och ”motnormer” som finns inom vetenskapen idag, till exempel förekommer både öppenhet och slutenhet. De flesta forskare säger sig följa normerna, tittar man på vad de faktiskt gör så blir det genast mer komplext, och frågar man forskare vad andra forskare gör så blir svaret att de andra verkligen bara följer ”motnormer”.  En del av problemet är att forskarens individuella behov och drivkraft är att bli publicerad, inte att vetenskapen ska vara korrekt nödvändigtvis. Utmaningen för de som är stakeholders är därför, menar Brian, att försöka förändra denna drivkraft. Hans Center for Open Science arbetar för att det ska bli en norm för forskare att arbeta ”öppet”, inte genom att försöka övertyga forskare att det är rätt sak att göra, utan genom att försöka övertyga forskare att det är rätt sak för dem att göra. Brian demonstrerar också hur många olika forskare kan komma till olika slutsatser fast de har samma dataset, enbart beroende på de metodologiska val de gör under arbetet. Dessa metodologiska val menar Brian kan påverkas av att forskaren vill bli publicerad. Center for Open Science har också tagit fram kriterier som tidskrifter och förlag kan använda sig av för att stötta öppen data. Det är inte bara viktigt med OA och öppen data, utan även viktigt med öppenhet kring workflow, hur har forskningen gått till i praktiken? Jag är personligen inte helt säker på hur detta skiljer sig från att ha ett välskrivet metodavsnitt i sitt publicerade paper, men men. Brians grupp har också tagit fram Open Science Framework, en webbyta för forskare där de kan spara data, workflow och all annan dokumentation. Det är också möjligt att göra allt publikt, eller bara vissa delar.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.