UXlibs III förmiddag

Den första presentationen jag lyssnar på under förmiddagen heter Space Use Data, som ges av två personer som arbetar på olika bibliotek i Nordamerika, Shelley Gullikson och Kristin Meyer.

De har båda samlat in data över hur deras biblioteksmiljöer används, med lite olika metoder. Kristin berättar hur de bland annat har ändrat en del miljöer baserat på att alldeles för få använde vissa utrymmen. Man har också upptäckt att deras utrymmen avsedda för enskilda studier var för få och för små och ledde till att man istället använde de utrymmen som var till för grupparbete. Biblioteket har då satt in en del större bord avsedda för enskilt arbete.

Shelley berättar också väldigt intressant om hur de har råkat sätta upp en massa utställningar överallt i biblioteket, även om ett UX projekt visat att de studieplatser som fanns där var väldigt populära. Intern politik efter ett lednignsbyte var anledningen till att Shelleys projekt inte fick något genomslag, och hon nämner också culture of tradition (som Andy också pratat om innan idag).

En naturlig följdfråga blir hur det kan komma sig att Kristin lyckades i sin organisation. Hon berättar hur de har ett UX-team och hur de faktiskt har mandat att förbättra användarupplevelsen i sitt bibliotek.

Oavsett vilka förutsättningar man har menar talarna att vi ska ”göra det ändå”. Man vet ändå aldrig vad som kommer att hända i framtiden, vem som slutar eller börjar och vilka förutsättningar det kan ge. Ibland kan man också få anvädning av ett UX projekt senare, även om man inte direkt har kunnat genomföra någon förändring. Kanske kan förändringen ske om ett tag, utan att arbetet är gjort för gäves.

Shelley och Kristin hela presentation är baserad på jättesöta bilder deras barn har ritat. Barnen sa ibland under arbetet att de inte var helt nöjda, att bilden inte blev precis som de tänkt, det vill säga precis som det är när man genomför ett UX-projekt.

 

Annonser

One Comment on “UXlibs III förmiddag”

  1. […] rapporterar från UXLibs-konferensen i Glasgow: Inledning dag 1, Keynote av Matthew Reidsma, Förmiddag, Keynote av Meredith […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.