UXlibs III Keynote 1 Matthew Reidsma

Morgonen fortsätter med en keynote av Matthew Reidsma, som också talade på den första UXlibs-konferensen. Matthew inleder med en liten odyssée genom arkitekturhistorien, och hur man manifesterat värderingar i byggnader. När vi bygger saker vill vi att de ska representera oss och de värderingar vi vill överföra på den som tittar eller upplever. Detta gäller inte bara byggnader, Matt visar också en modell över så kallad gerrymandering, ett sätt att påverka vem som vinner ett val i ett distrikt baserat på hur distriktet ser ut. Det är också en design och det visar också de värderingar som den som designat har. Matts poäng är att våra policies, våra hus, våra låneregler, vår service, allt detta avslöjar våra värderingar. Vare sig vi har en officiell värdegrund eller inte. Ett exempel är när man i ett formulär eller enkät frågar ifyllaren om kön, och inte lämnar tre (eller fler) alternativ. Men man behöver ju inte heller alltid ställa frågan från början. Budskapet är att våra värderingar syns i vårt arbete, oavsett om vi har goda avsikter eller inte. Vi måste börja arbeta med större BRANDLARM OCH UTRYMNING! Precis som förra året alltså.

Igen: vi måste börja arbeta med större medvetenhet om detta, alltså att våra handlingar när vi arbetar avspeglar våra värderingar. Etisk design handlar om att förstå hur människor påverkas av de val vi gör när vi designar våra bibliotek och vår service, och det är ett ansvar vi måste ta på oss. Vi får också ett boktips, Design for the real world, av Victor Papanek. Ska man bara läsa en bok om design i sitt liv ska det vara denna, tydligen.

Matt talar vidare om analytics, alltså all data vi samlar på olika sätt om våra användare via till exempel Google Analytics. Har vi haft den svåra diskussionen om huruvida det är lämpligt, eller värt det, att lämna över information om våra användare till ett företag som Google?

För att inte fastna i att designa för oss själva istället för våra användare så kan man använda personor, men även det är ett träsk som Matt berättar hur man kan trilla ner i, exempelvis kanske man gärna vill inbilla sig att personorna har en positiv grundinställning till ens bibliotek eller service.

Matt problematiserar sedan algoritmer. Vad är våra relevansrankningar baserade på? De är inte neutrala, utan bygger på grundantaganden om vilka användarens behov är, som kanske inte alltid stämmer. Ett av problemen är så klart att vi inte alltid har insyn i våra system, eftersom vi köper dem av företag som sköter detta åt oss.

Matt menar vidare att mångfald i personalen är jätteviktigt för användarupplevelsen. Har vi bara medelålders vita män som designar våra bibliotek och levererar vår service  så blir produkterna och servicen gärna anpassade för den målgruppen.

Annons

One Comment on “UXlibs III Keynote 1 Matthew Reidsma”

  1. […] Wahlgren rapporterar från UXLibs-konferensen i Glasgow: Inledning dag 1, Keynote av Matthew Reidsma, Förmiddag, Keynote av Meredith […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.