UXlibs III Meredith Evans

Dagens Keynote heter Meredith Evans och är chef för Jimmy Carter biblioteket i USA. Ja, den Jimmy Carter. Hon talar med rubriken No fear – social responsibility in community archiving. Hon är också noga med att påpeka att även om hon är statligt anställd så talar hon inte för eller om den nuvarande amerikanska administrationen…

Meredith är både bibliotekarie och arkivarie och pratar om hur man gör ett urval. vad är det man samlar och hur går det till? Hon berättar hur de på hennes tidigare arbetsplats UNC Charlotte samlade lokala arkiv utan att ha stöd från ledningen, men hur de efter stöd från samhället så småningon fick även ledningens stöd.

Meredith har också varit med och startat projektet Documenting Ferguson, där de samlat material om mordet på Mike Brown och protesterna därefter. Det är crowssourcat material från medborgarna, alla har kunnat ladda upp bilder, musik och dokument, även anonymt. Arkivarierna har inte utvärderat, valt ut eller censurerat utan låtit allt vara med.  Arkivet används, men är tyvärr inte beskrivet ännu, så det gör det svårt att söka.

I och med twitter och genomslaget för hashtaggen #ferguson så fick arkivet mängder av nya användare och detta ledde till ett nytt projekt, DoxNow (Documenting the now). Det finns risker med att använda twitter som ett dataset, det finns en mängd problem med att bara använda tweets rakt av som ”källa”. Inom DocNow ville de bygga ett verktug som skulle underlätta att använda twitter som ett underlag för forskning. De gjorde ett grundligt arbete när det gällde de etiska aspekterna av att skapa det här verktyget och involverade aktivister och andra berörda. Är det ok att spara något för framtiden, även om det från början är skrivet i ett publikt forum? (Jmfr med ”rätten att bli bortglömd”). De använde personas för att hantera de olika etiska aspekterna, hur tänker bloggaren, journalisten, forskaren eller arkivarien? De tog också fram en persona non grata, polisen eller annan säkerhetsinstans som kanske skulle vilja leta upp aktivister i materialet.


Detta med att skydda personer som syns på bild eller nämns i materialet är viktigt på riktigt. Meredith berättar hur en man som hanmat på bild under en av protesterna tog sitt eget liv för två veckor sedan. Journalisten som tog bilden och fick den publicerad har fått Pulitzer priset för samma bild.

Meredith talar engagerat om vikten av att dokumentera och arkivera även det som händer just nu, och att försöka sätta sig in dagens ”content creators”. ”Vanliga människors” liv är värda att dokumentera och arkivera! Meredith har dock lärt sig fundera över vilka konsekvenserna kan bli för de vars material sparas, deras önskemål om hur de ska minnas måste tas i beaktande.

Annonser

One Comment on “UXlibs III Meredith Evans”

  1. […] Ingela Wahlgren rapporterar från UXLibs-konferensen i Glasgow: Inledning dag 1, Keynote av Matthew Reidsma, Förmiddag, Keynote av Meredith Evans. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.