UXlibs IV Keynote 1: Christian Lauersen

Efter välkomsttal av arrangörerna så får Christian Lauersen från danska KB ge konferensens första keynote, under rubriken Do you want to dance? Inclusion and belonging in libraries and beyond.

Christian inleder med att säga att hans tal handlar om bibliotek i stort, alla sorters bibliotek. Det alla bibliotek har gemensamt är att de fokuserar på människor och de vill verka för att människor lyckas (göra det de vill, mitt tillägg).

Vad är inkludering och varför är det viktigt? Christian ställer frågan varför vi tycker att inkludering är viktigt. Det kan vara svårt att definiera för vi känner ofta att ”det är det rätta”, men det kan också vara viktigt att kunna sätta ord på det. En u rpubliken ger ett bra svar: om alla kan använda ens bibliotek så kan biblioteket göra verklig skillnad. (Lite modifierat av mig). Christian berättar också om tillfällen då han varit tvungen att reflektera över egna fördomar. Inkludering handlar inte om att bekämpa någon slags elakhet hos andra, utan om att se sina egna tillkortakommanden och privilegier. Christian påpekar sina egna privilegier som vit man med utbildning och formell makt som chef, och att det är viktigt att han använder sina privilegier och plattform för att tala för de som kanske inte annars lyssnas på.

Christian menar att vi kan inte definiera vad inkludering är utan att också tala om vad exkludering är. Det kan till exempel vara att ha en skylt utanpå sitt bibliotek, där det står Bibliotek. Man måste förstå språket och veta vad det är för något, för att tänka att man ska gå in.

Skärm med två olika definitioner av ”social inkludering”

”Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance.” Verna Myers. (Från bild i Christians presentation som jag inte hann fota)

Varför ska då bibliotek bry sig om inkludering? För att vi arbetar med människor.

Christian talar också om att höra till, belonging. Alla behöver känna tillhörighet, och det kommer relativt långt ner på Maslows behovstrappa (ungefär i mitten). Det kan vara så att många kommer till våra bibliotek för att vara tillsammans med andra, inte för att de måste använda någon tjänst vi erbjuder.

Ett vanligt hinder för att arbeta med inkludering är rädsla. Den grundar sig ofta i vår vanliga rädsla inför förändring. Ett annat hinder är bias, våra dolda motiv till varför vi gör det vi gör. Ett tredje hinder är vår interna brist på mångfald inom bibliotekssfären, vi är oftast vit medelklass. Det gör att vi ibland arbetar i områden där vi inte upplever det som de som lever i området gör, vi lever inte deras exkludering från olika sammanhang.

Christian avslutar med vad vi kan göra som individer, med vår personal på bibliotek, och vad vi kan göra i våra samhällen. Vi kan tänka på vad vi själva gör och säger, och säga till när någon drar ett dåligt skämt på någon grupps bekostnad. Vi kan tänka på hur vi anställer, och om vi inte kan ha en mångfald bland personal, hur ska vi då kunna ha en mångfald bland besökarna? (Min fråga.). Försök att samarbeta med andra som kan hjälpa dig med ditt inkluderingsarbete.

Christian framför skärm som förklarar skillnaden mellan mångfald och inkludering

En viktig fråga Christian ställer är hur kan vi mäta inkludering? Mångfald är ofta lättare att mäta, då det handlar om siffror. Inkludering handlar om kvalitet, och där hoppas vi att UX kan hjälpa till.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.