UXlibs IV Förmiddag plenary session 1

Förmiddagen fortsätter med en presentation av Kit Heyam, som är frilansande föreläsare och utbildare kring hur  man skapar inkluderande verksamheter för transpersoner. Han inleder med baskunskaperna kring kön och genus (det är inte samma sak. men det vet ni, hoppas jag).  Han påpekar att vi tilldelas ett kön vid födseln, vi föds inte med ett kön. Vi får också en fin illustration av de alla andra genus som finns utöver kvinna och man.

En enhörning som visar att det finns många olika genusidentiteter

Vi varnas också för att anta att vi kan se på någon vilket genus de tillhör.

Vi får sedan träffa ett antal trans-personor som ska använda ett bibliotek. Jasper, till exempel, väntar på att få operera sig och hans röst har inte blivit mörkare än. Jasper är därför ganska deppig, men han pluggar och måste nu besöka biblioteket för att han fått en faktura som har fel namn. Det är så klart en jobbig situation och personalen gör det inte bättre genom att använda fel pronomen. Det är inte så lätt som användare att förstå varför fel namn har använts fast en har anmält namnändring till universitetet. Upplevelsen för Jasper är så negativa i flera steg att Jasper blir avskräckt från att använda biblioteket igen.

Vi får många fler exempel på hur det kan gå snett genom andra personor som besöker bibliotek. Till exempel kan ett bibliotek ha ett stängningsmeddelande som inleds med ”Mina damer och herrar…”. Helt onödigt! Man kan säga ”God kväll alla/kära biblioteksbesökare….” eller liknande. Vi får också en persona som jobbar på ett bibliotek och själv är trans. Kit tar upp detta för att kunna förklara hur personalen skapar de negativa, eller positiva, upplevelser som transpersoner har på bibliotek.

Bild med personal-personer och citat från dem

Kit påpekar också att om en student har en negativ upplevelse med någon del av universitetet, så framstår hela universitet som transfobiskt. Därför är det viktigt att så många som möjligt förbereder sig och utbildar sig.

Förslag från Kit på aktiviteter man kan göra i sitt bibliotek Fortsättning aktiviteter. Länkar för vidare information

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.